CHILIGasztro, AHOGY ÉN CSINÁLOM

Ebbe a menüpontba gyűjtök mindent, ami a chili gasztronómiai felhasználhatóságával kapcsolatos. És a saját chilis ételeim laírásait, tapasztalatait...

A piros, a sárga és a barna ROB-CHI chilikrémek erősségi foka azonos, különbség inkább ízvilágukban, jellegükben van. Ami a felhasználhatóságukat illeti, azaz, hogy milyen ételekhez használhatóak, ez szerintem ízlés, kalandvágy és kíváncsiság kérdése. Én például a barnát mély tónusú íze miatt sok más mellett szívesen használom kávéba, fagyira is...a sárgát citrusos felhangja miatt exotikusabb ételekhez, de pl. narancsos-túrós sütihez vagy narancslekvárba is...a pirosat pedig szinte mindenhez, ami nem tilos: a bundás kenyértől a pörköltekig, a húslevestől a tésztás ételekig.

SÜTŐTOKBAN SÜLT

 

Nem sütőtőkökben, sütőtokban! Sütődiszkosznak is nevezik, de a másik név nekem jobban tetszik. Mátrai favágók zsanérral ellátott, kétrészes, lencseformájú vasedénye ez, amelybe előre belerakták a hozzávalókat, majd kint az erdőn, parázsban megsütötték maguknak az ebédjüket.
Nemrég ismertem meg Budai Sándor kovácsmestert, aki a két-, négy-, nyolc- és tizenkétszemélyes sütőtokokat készíti. Az első használat előtt zsírral kikenve parázsban kiégettem a sütőtokomat, ahogy a mester tanácsolta.

Miután kihűlt, papírtörlővel kitöröltem, kibéleltem alufóliával, majd elkezdtem belerakni a füstölt szalonnaszeleteket. Erre tettem a szeletelt krumpli felét, amelyet néhány gerezd darabolt fokhagymával, sóval, őrölt borssal, rozmaringgal és persze chilivel ízesítettem. Ezután a vastag szeletekre vágott disznócombok következtek, amelyeket megszórtam saját őrlésű barbecue fűszerkeverékemmel, de alaposan meg is sóztam.

A krumpli másik felével és a szalonnaszeletekkel fejeztem be a rétegezést, majd ráhajtva az alufólia másik felét, becsomagoltam, és rácsuktam a sütőtok fedelét.

A időközben leégett tűz után maradt parázsba helyezve, kicsit a sütőtok tetejére is kaparva vártam a másfél óra leteltét. Ennyi idő alatt készül el benne az étel a javaslat szerint. Persze ez csak irányadó, mert az elkészülési idő függ a parázs mennyiségétől, milyenségétől, a külső hőmérséklettől is. Néhány sütés után úgyis kitanulja az ember.

Nagyszerűen összeérett, gazdag ízű, párolt, sült egytálételt kaptunk ezzel a módszerrel.

 


 

Szombati hamburgerünk

A hamburgerbucikat félbevágtuk, majd a vágott felüket megkentük a saját készítésű BBQ-szószunkkal, amelybe előzőleg egy mokkáskanálnyi ROB-CHI piros chilikrémet kevertünk.

Az egyenként 18 dekás marhahúspogácsákat megformázás után nagy lángon kisütöttük, amelyekre egy-egy szelet kecskesajtot fektettünk.

 

Ugyanebben a serpenyőben két tojásból vékony rántottát sütöttünk, amelyre márványsajtot olvasztottunk. Ezt összehajtogatva rátettük a megsült húspogácsákra.

Lilahagyma- és uborkaszeletekkel fejeztük be a tornyozást. A márványsajt gusztusosan olvadt le a hambi oldalán, a kecskesajt pedig meglepően jól illett a marha ízéhez. A buci csak éppen annyira volt édes, amennyire kell, a tojásra mindig igent mondok, a chilikrémünkkel megizmosított saját BBQ-szósz pedig...UÁÁÁ...

 


 

Chilipor és chilidara

A januári időszak alkalmat adott arra, hogy az év közben az erre a célra félretett és megszárított chilikből chiliport készítsek. A következő, piros színűre érő fajtákból felfűzve szárítottam ki néhányat: cayenne, prik chi faa, tabasco, habanero, paper lantern, fushimikara, bolivian rainbow, brazilian starfish és bali bullet chili. Ezekhez, a saját termesztésű chilikhez hozzátettem azt a csípős fűszerpaprika füzért is, amelyet a tavalyi Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenyének egyik zsűritagjaként kaptam a szervezőktől.

 


 


JALAPENO POPPERS

Idén jalapeno chilit is termesztettem. A friss termésekből az amerikai földrészen népszerű, de már errefelé is egyre ismertebb JALAPENO POPPERS-t készítettem. Annak is baconbe tekert változata lett a kedvencünk.
Hozzávalók:
- friss jalapeno chili termések
- reszelt kemény sajt, pl. cheddar
- bacon szeletek

A jalapeno-kat félbevágom, a belsejüket kiskanállal kivájom, ezeket a részeket félreteszem és megszárítom... jó lesz majd más ételek ízesítésére. Az üreges, fél jalapeno-kat megtöltöm a reszelt sajttal, egyszer tettem bele csíkokra vágott aszalt szilvát is, megérte. Ezután baconbe tekerve, jénaiba vagy tepsibe egymás mellé rendezve, sütőben addig sütöm, amíg piros ropogós lesz. Kerti partikra, barátoknak vagy egy hétköznapi vacsorára is kiváló. Egyébként más, üregesebb, nem túlságosan csípős chilifajtákkal is működik, pl. rocoto, mulato isleno, aji amarillo, méretesebb cseresznyepaprika, kisebb almapaprika...

 

Jalapeno-s változat:

Rocoto-s és jalapeno-s változat:


 

Lilachilichalamádé

Ezt a nyelvtörőnek is beillő nevet adtam az ősszel, jalapeno-val készített házi csalamádénknak. Annyi a különbség a megszokott csalamádékhoz képest, hogy lilakáposztát és jalapeno chilit használtam hozzá. A sós-ecetes-cukros felöntőlevet pedig mozsárban tört fekete- és szegfűborssal, borókabogyóval, csillagánizzsal, szegfűszeggel tettem izgalmasabbá.